Tillbaka
Sortiment

Vanliga frågor

Fråga:
Vilken fläkt jag ska beställa nu när jag bygger om ventilationen i vårt nya hus?

Huset är ett 1½ plans med källare. Total yta: ca 440kvm. Jag vill sätta in ett frånluftsystem med ventiler (Fresh 90) i ytterväggarna och dra frånluftskanaler ifrån kök, badrum, klädkammare mm. Fläkten vill jag helst placera på vinden, där det redan finns en frånluftsgenomföring i taket.

Då det finns blåbetong i källaren funderade jag på om det ska var två skilda system för källare respektive bottenplan och övervåning? Dels för att inte få för långa ventilationsrör, dels för att inte få för lågt tryck från källaren.

Tacksam för svar då jag kan beställa fortare!

Svar:
Är huset verkligen 440 kvm? I så fall bör du ha minst 2 fläktar och sedan rikligt med uteluftsdon med tanke på att det är radon i huset.

Har du möjligtvis någon planlösningsritning på huset så blir det lättare för oss att hjälpa dig? Jag behöver titta på hur långa kanalerna kan bli, hur många sugställen systemet skall betjäna, var Fresh-ventilerna skall placeras etc.

Om huset nu är så stor så blir det ganska kostsamt att ventilera på ett bra sätt utan att det blir "dragigt". Dessutom springer el-förbrukningen upp ganska mycket så varför inte satsa på ett värmeåtervinningsaggregat med en gång? T ex en HERU.