Tillbaka
Sortiment

Vanliga frågor

Fråga:
Kan jag använda en värmeflyttare för att suga luft från övervåningen och få ner värme i källaren?

Svar:
Vårt råd är att suga i källaren och blåsa in i sovrummen. Kanaldimension för sugdon i källaren: 125mm för att övergå till donstorlek 160mm. Dimension som bör användas för anslutning till fläkt där luft från fler än en ventil är samlad: 125mm. (Till respektive blåsventil med dess delflöde så räcker det med 100 mm. rör, men ventilen bör vara 125 mm.) Mellan fläkt och sugdon så bör en Aku-Comp 125x1200mm finnas och sedan övergång till en 12-16 M/N före ventilramen.

Använd gärna Aku som böj, de blir effektivare då. Missa inte att dra ut den till full längd innan montage då den levereras komprimerad. Aku har muffmått (lika som rör) varför du skall ha en nippel om du skarvar mot spiro. Aku är effektiva att dämpa ljud till kanal med, men strålar ut lite av ljudet till omgivningen. Om du har den ”synlig” i ljudkänsligt utrymmen bör du därför klä in den med ex. gips.

Lämpliga don:
Blås: 3-6 st. VST125
Sug: 1-2 st. PVF160

Vill du blåsa ned mot golvet från taket så kan du använda PVF125 även som tilluft Fläkt: CK125C med 5-stegs trafo VRTE-C (tyristorer orsakar motorbrum som riskerar att höras genom ventilerna). Vill du ha en extra ljuddämpning, så använder du en Aku 125 som anslutning till fläktens tilluftssida (och varför inte även till sugsidan) förutom grenljuddämparna före tilluftsdonen.