Tillbaka
Sortiment

Vanliga frågor

Fråga:
Kan jag koppla in kyla på min Temovex RT400? Vad behöver man och vad kostar det?

Svar:
Med bergvärme
Om du har bergvärmepump så kan du montera ett kanalkylbatteri för vätska på tilluftskanalen och ta ett delflöde av vätskan (brinen) och cirkulera denna genom detta batteri. Det ger en sänkning på ca. 10-15 grader på tilluften samtidigt som det laddar ned mer eller minde energi i ditt borrhål. Det blir ingen fullödig AC precis, men en viss svalka kommer det ge. Kyleffekten kanske hamnar på 1-2 kW

Utan bergvärme/jordvärme
Har du inte berg- eller ytjordvärmepump så går det att ansluta det till ditt ordinarie kallvatten, men har du kommunalt vatten bör du kolla med din kommun om det är ok, samt göra en kostnadskalkyl över vattenförbrukningen. Det kommer gå åt upp emot ca.250 liter vatten per timma vid kyldrift. OBS! Du måste tappa ur detta färskvattensystem innan vintern kommer.

Att tänka på
Observera också att det i båda fallen bildas kondens inuti kylbatteriet så det skall därför anslutas till avlopp. Du måste kontrollera att du inte kyler luften så mycket så att det börjar bildas kondens utvändigt på dina tilluftskanaler. På en vind gör det inte så mycket om det blir lite ”dagg” på spirosystemet om det får chans att torka upp emellanåt, men har du tilluftskanaler i ex. mellanbjälklag så är risken stor att du får fuktskador.

Låt en firma göra installationen
Ett annat alternativ är att du låter en kylfirma installera ett kylbatteri i tilluften för så kallad direktexpansion (för ”Freon”) och sedan dra kylrör till en utvändigt placerad kylmaskin. Det är dock ett synnerligen dyrt alternativ som säkerligen kommer kosta en 30-40.000:- för en kyleffekt om enbart 2 kW (kyleffekten begränsas av att du inte kan kyla ned tilluften hur mycket som helst utan att få massiva kondens och dragproblem).

För ca 40.000 får du 2 luft/luftvärmepumpar som ger en kyleffekt om 3-4 kW per styck samtidigt som du får nytta av dessa på vintern. Om det fortfarande är aktuellt så hör av dig om vilket alternativ som passar dig bäst så skall du få pris på lämpligt kylbatteri.