Tillbaka
Sortiment

Vanliga frågor

Fråga:
Jag har en villa med luftvärme. Ett luftvärmeaggregat CTC LVA 1 sköter uppvärmningen. Den börjar bli till åren kommen (ca 15 år). På frånluftsidan sitter en NIBE Fighter 200P frånluftsvärmepump ställd på varmvattensprioritering. Den är nyinstallerad 2002 (fanns en äldre variant där tidigare).

Ny har allt brakat ihop samtidigt. Fläktlagren (4000:- för ny fläkt) i luftvärmeaggregatet för oljud och kompressorn i Fightern har havererat (ca 5000:- inkl självrisk att fixa). Vad är er rekommendation? Vilken av era produkter kan ersätta luftvärmeaggregatet? Tacksam för råd.

Svar:
Vi har en lösning för utbyte i ditt fall (men till en högre kostnad).

Du installerar en frånluftsvärmepump, exempelvis NIBE Fighter 370 som då ersätter din nuvarande 200P. Notera att dessa pumpar har en komplett panna för vattenburen värme som du kanske vid senare tillfälle kan ha stor nytta av om du skulle konvertera till vattenburen värme helt och hållet.

Som ersättning för LVA-aggregatet har vi sedan ett luftvärmeaggregat med ett vattenbatteri som betjänas från Fightern. Du får på så vis ett vattenburet luftvärmesystem vilket även ger en lägre energikostnad per år.

Kostnad för luftvärmeaggregatet är 16.800:- inkl moms. Hör av dig om du vill ha mer upplysningar!

Produktlänkar:
ALIG VB250L
Nibe Fighter 370P