Tillbaka
Sortiment

Vanliga frågor

Fråga:
Jag är på gång att köpa ett gamalt hus från 1890-talet med torpargrund. Vid inspektion av grunden kunde jag inte se några fuktskador etc men jag tyckte att både luften och sanden kändes lite "fuktig". Min fråga är om det är lämpligt att montera 2 st Pax 260 fläktar i grunden för att eliminera ev fukten i grunden, ytan är ca 60 kvm och kryphöjden är ca 600 mm. Jag har tänkt att placera fläktarna diagonalt mot varandra.

Svar:
Ett vanligt problem som uppstår i äldre hus med torpargrund är att man vid renovering, tilläggsisolering och kanske byte av värmesystem, skapar en lägre temperatur i krypgrunden.

När temperaturen blir lägre så ökar den "relativa" fuktigheten hos luften vilket gynnar bakterier och mögelsvampars tillväxt.

Att bara ventilera krypgrunden löser inte alltid problemen. Tvärtom så kan ett ökat luftflöde i vissa fall (på sommaren) skapa en ökad fuktbelastning i grunden.

Den bästa åtgärden är att installera en avfuktare (en s.k. sorptionsavfuktare) i krypgrunden. Men det är relativt dyrt och kanske onödigt om du inte har några större problem.

En bra första åtgärd är att städa ur krypgrunden om det finns trä eller annat skräp på marken och därefter lägga ut en plast mot marken. Sen kan man installera fläktar som du funderat på men också samtidigt sätta dit en hygrometer (en mätare för luftfuktighet). Då kan du hålla koll på fuktigheten. Läs av mätaren, helst en gång i veckan. Om du har en fuktighet över 75% under längre tider på året (vilket är troligt) så bör du fundera på en avfuktare.