Tillbaka
Sortiment

Vanliga frågor

Fråga:
Jag bor i ett hus från 1961 med självdrag. Huset är 1 1/2 plan på ca 105 kvm. Vi upplever att ventilationen fungerar dåligt och då jag håller på att renovera övervåningen tänkte jag passa på att dra frånluftskanaler från två små badrum, en tvättstuga och 1 klädkammare (don på båda våningarna).

Då jag har en ventilationskanal i murstocken (eldar förresten i dag med el) funderar jag på att ansluta frånluftssystemet till denna kanal och på så sätt slippa en ny takgenomföring. Min fråga är om detta kan anses vara en lämplig lösning samt vilken typ av fläkt man i så fall bör använda. En kanalfläkt är ju en attraktiv lösning men räcker en sådan för att ventilera vårat lilla hus? Kan tillägga att jag planerar att sätta en plåthuv på skorstenen för att undvika regnvatten i skorstenen.

Svar:
Jag föreslår något av följande två alternativ:

Rökgasfläkt på skorsten
Montera en RS 12 (art.nr. 401241) på skorstenstoppen. RS 12 är egentligen en rökgasfläkt vilket du inte har behov utav här, men den är också utförd för att vara lättmonterad på just tegelskorstenar. Du använder då din befintliga murstock som sugkanal(er). Framför allt är detta ett vettigt alternativ om skorstensstocken innehåller gamla ventilationskanaler till de utrymmen du beskriver. Till varvtalsstyrningen använder du en 5-stegs trafo VRTE-C (446101).

Vindsplacerad kanalfläkt
En bättre idé om du ändå skall dra kanaler till sugpunkter är det du är inne på: Att använda en vindsplacerad fläkt och gå in i murstocken med avluften (utblåset). Du får då hugga dig in i denna och givetvis täta murstockskanalen nedåt. Lämpligt luftflöde med tanke på antalet sugpunkter är mellan 40 och 50 liter luft per sekund vilket en isolerad kanalfläkt IRE 125C (115126) med trafo VRTE-C klarar galant. Utblåsningskanal mellan murstock och fläkt bör vara 125 mm för att klara luftmängden, samma sak gäller sugstammen. Mellan sugstammens T-rör/änden på denna och respektive ventil räcker det med 100 mm kanal. Förslagsvis monterar du en flexibel ljuddämpare (039125) mellan fläktens sugstos och första T-röret så blir det riktigt tyst. Det skall vara min. 30-50 mm. isolering på vent.kanalerna i kallt utrymme för att undvika invändig kondens (norr om Dalälven= min 50 mm.)
Plåthuv över skorstenen är absolut inte fel, se bara till att det finns någorlunda fri area så luften kan komma ut.