Tillbaka
Sortiment

Vanliga frågor

Fråga:
Jag tänkte använda ALIG250 att värma tilluften mha av en värmepump. Det finns ingen cirkulationsluft varför jag funderade på en frostvakt MEN skulle jag inte lika gärna kunna "tappa av" lite varm tilluft och koppla den till cirkulationsintaget för att blanda upp den kalla uteluften?

Svar:
Cirkulationsluft
Om du enbart tänkt att värma den uteluft du behöver för att främst ventilera huset så är det ok att ej använda cirkulationsluft. Det förutsätter då att du har ett annat värmesystem som tar merparten av transmissionsförluster i väggar, tak och fönster. Aggregatet används då som ett rent tilluftsaggregat där man i och för sig kan blåsa ut övertemperad luft för att stötta upp värmen i huset.

Men har du tänkt att använda luft som huvudsakligt värmekälla så är uteluftsflödet för litet för att kunna bära ut den värmeeffekt som behövs. Teoretiskt skulle man kunna värme uteluften väldigt mycket, uppåt 70 grader om man har en el eller oljepanna som producerar vatten uppåt 80 grader. Man kan då klara att värma ett mindre mycket välisolerat hus, (utburen effekt blir ca. 3 kW vid 50 liter luft per sekund), men det blir väldigt okomfortabelt med kraftiga temperaturskiktningar mellan golv och tak, dålig ventilationseffektivitet etc. Därför använder man alltid cirkulationsluft vid luftuppvärmning. När det på så sätt blir ungefär dubbla tilluftsmängden så kan man då bära ut mer energi vid en lägre lufttemperatur. Det innebär också då att vattentemperaturen från en värmepump (typiskt 55 grader) klarar att värma luften.

Frysskydd
Jo visst kan man med ett par injusteringsspjäll styra en delmängd av tilluftsflödet in tillbaks i stosen för cirkulationsluft, men det är en ganska okonventionell lösning. Anledningen att man ej brukar göra så är att man då får koppla upp varvtalet på fläkten ett par steg vilket ger onödig energiförbrukning på fläktmotorn. Jag rekommenderar i stället ett riktigt frysskydd om man skall använda ALIG 250L som ett rent tilluftsaggregat.