Tillbaka
Sortiment

Vanliga frågor

Fråga:
Jag har en gammal skånelänga som är formad som ett V (alltså inte en U-gård). Mitt i huset har jag en kamin. Jag skulle vilja sprida värmen genom ett kanalsystem av spirorör på min ouppvärmda vind. Systemet skall drivas av fläkt/fläktar som går att varvtalsreglera steglöst. Luftflödet i olika rum tänkte jag styra manuellt med ventiler. Jag har ett antal frågor angående detta.

1. Hur gör jag för att dela skicka ut värmen på 2 håll samtidigt (Huset ligger i vinkel? Behöver jag dubbla system eller kan jag använda 1 fläkt och 1 ljuddämpare?

2. Vilken dimension på spirorör skall jag ha för att få ett tyst system som flyttar lagom mycket luft.

3. Vilken typ av isolering skall jag ha för att slippa kondens på/i rörsystemet.

4. Vilken av era ljuddämpare rekommenderar ni? (vill att systemet skall vara tyst och om möjligt energisnålt). Fokus på tyst.

5. Vilken av era fläktar rekommenderar ni? (vill att systemet skall vara tyst och om möjligt energisnålt). Fokus på tyst.

Svar:
Jag knyter nedan an till dina numrerade frågor:

1. Troligtvis går det att använda 1 st. fläkt och ljuddämpare. Det beror lite på hur det ser ut med plats och hur man kan föra kanalerna. Man bör sätta ljuddämpare både på fläktens sugsida och trycksida.

2. Det beror på vilka luftmängder som är lämpliga och hur långa kanalsträckorna blir.

3. Kondensrisken ligger främst i att den varma/fuktiga rumsluften kan fälla ut kondens på kalla kanalytor inuti kanalsystemet. Därför skall man som du skriver isolera kanalsystemet, och då går det bra med vanlig mineralull. Ca 30-50 mm. räcker beroende på hur kallt det kan bli i omgivande utrymmen. Men oftast vill man också att värmeläckaget skall minimeras och därför brukar man idag ha uppåt 100 mm. total isoleringstjocklek.

4. Det beror lite på vilka kanaldimensioner och luftflöden det blir, samt vilken fläkt man använder. Men ljuddämparens effektivitet beror på isoleringstjocklek och inte minst hur lång den är. Ju längre ljuddämpare, desto bättre ljuddämpning. Det är sällan man använder kortare än 900 mm.

5. Fläkttypen IRE är en mycket tyst, isolerad fläkt. Skall man reglera helt steglöst kan man använda en tyristor. Men, då blir det ofta lite brumljud från fläktmotorn som är svårt att dämpa bort. Jag vill helt klart rekommendera en transformator ”Trafo” i stället. De 5 steg dessa har räcker gott och väl för att finna rätt luftflöde för olika situationer. Med en transformator blir själva fläktmotorn helt ljudlös, det är då bara ljud från fläkthjulet som belastar ljuddämparna.

Om du har en planritning över huset, gärna också med sektion (huset sett från sidan) så kan vi hjälpa dig att ta fram mer precisa storlekar på fläkt och kanaler. Vi kan också erbjuda oss att rita upp systemet i 3d. vilket gör det mycket enkelt att montera. Men det kanske också är så att du helt saknar byggnadsritningar över din Skånelänga, vi behöver då ha någon skiss eller liknande över hur du tänkt dig att ta dig fram med kanalerna samt där man på ett ungefär ser hur långa kanalsträckor det blir.