Tillbaka
Sortiment

Vanliga frågor

Fråga:
Jag har köpt en enplansvilla på 190kvm. Huset är byggt 1986. Uppvärmning sker med ett luftvärmeaggregat ACJ BAHCO. Kan man ersätta eller komplettera luftvärmeaggregat ACJ BACHO med en vattenvärmeväxlare och koppla på en luft/vatten anlägning? Kan man även få in en varmvattenberedare i detta system?

Svar:
Vi har i samarbete med Nibe tagit fram ett luftvärmeaggregat, Alig VB 250, för att kunna konvertera från direkt eluppvärmd luftvärme till "vattenburen" luftvärme. Den vanligaste konverteringen är att man ersätter FTX-aggregatet (I ditt fall är FTX-aggregatet en Bahco Minimaster), samt varmvattenberedaren med en frånluftsvärmepump. Den sistnämnda tar då hand om ventilationen (sugen i bad, wc, tvätt etc), återvinner värmen ur den luften och med denna producerar tappvarmvatten samt ger ett gott bidrag till uppvärmningen av frånluftsvärmepumpens panndel.

Om FTX-aggregatet är försedd med spiskåpa och sitter över spisen så monterar man en spisfläkt i dennes ställe. Man kan då använda aggregatets takhuv. Utblåset från frånluftsvärmepumpen ansluts till en ny takhuv (finns i röd eller svart och ersätter en takpanna) eller blåses ut i ett ytterväggsgaller i ex. gavelspetsen. Om aggegratet sitter i köket så ventilerar den detta utrymme med ett grundflöde. Tar man bort aggregatet så bör man montera en frånluftsventil i kökstaket istället och då lämpligen i den frånluftskanal (den tidigare stammen) som tidigare var ansluten till FX-aggregatet.

Avluften från frånluftsvärmepumpen (utblåset) blir kall året om. Därför är det viktigt med så kallad isolerstrumpa som kondensisolering mellan värmepump och takhuv eller ytterväggsgaller.
Uteluftskanalen (friskluften) mellan ytterväggsgaller och stos 7 på Alig VB blir kall vintertid varför det är med isolerstrumpa med även till denna kanal. Isolerstrumpan skall tejpas tät i ändarna så att varm fuktig luft inte kommer åt den kalla kanalytan. Kanaler på vind skall isoleras med minst 80 mm mineralull eller läggas ned i bjälklagsisoleringen.

Irisspjället med mätuttag används för att för att balansera in uteluftsmängden in i huset. Frånluftsvärmepumpen ansluts med 2x 0,5 meter flexibla slangar 125mm och 4 slangklämmor.

Vi tycker att NIBE Fighter 310 och/eller NIBE Fighter 360 kan vara bra alternativ beroende på storlek på hus. De flesta av dagens värmekällor reglerar framledningstemperaturen som standard relativt till utetemperaturen. Du bör komplettera med en rumsgivare för att värmekällans reglering skall känna av inre övertemperatur. Har du en svagströmskabel mellan tvättstuga och hall eller vardagsrummet (där cirkulationsluftintaget sitter till ACJn’s rumstermostat), kan du använda denna kabel för anslutning mellan frånluftsvärmepump och ny rumsgivare.

När konverteringen är gjord bör luftmängderna mätas in (frånluft/uteluft) så att man säkerställer att huset har rätt tryckbalans (skall vara ett svagt undertryck). En sådan injustering kostar ca. 2000:- inkl. moms och kan ombesörjas av oss