Tillbaka
Sortiment

Vanliga frågor

Fråga:

Jag har en Klimanette anläggning f rån tidigt 80-tal. Jag behöver ersätta det gamla värmepaketet ( vattenvärmepaket ) med ett nytt. Tacksam för förslag och ung. kostnad. Huset är på 200 kvm har en Nibe luft/vattenvärmepump. Huset har alla installationer för luftvärmesystem med alla kanaler för friskluft, återvinning och frånluft.


Svar:

Hej! Några original reservdelar till gamla "stora" Klimanette (den bruna skåpsmodeller med vattenbatteri) går inte att få tag på då vare sig Norska Klimanette a/s eller Gould Aircoil a/s längre finns kvar. Jag gissar att de köpte sina luftbatterier av nuvarande Aircoil i Årjäng. Aircoil tillverkar även kundspecifika luftbatterier om de får ett sådant tillsänt, eller att man uppger mått, antal rörrader mm. Vi har tyvärr inga uppgifter om batteridata kvar hos oss.

Förslagsvis tar du ut en vent.firma, eller liknande som kan mäta upp o beställa ett batteri.

Om du önskar ett komplett nytt stort luftvärmeaggregat så finns det oss veterligen inga i den storleksklassen på marknaden, utan man får i så fall platsbygga något med en fläkt, värmebatteri, filter etc. Även detta borde en ventfirma kunna lösa.

Vi har däremot mindre luftvärmeaggregat, Alig VB 250L, som har knappt halva effektmöjligheten på vattenbatteriet (ca 6 kW i stället för erat ca 15 kW). Alig VB har också ca halva luftflödeskapaciteten 130 l/s i stället för Klimanettes ca 300 l/s. Jag har för mig att det finns installatörer som tagit 2 st. Alig VB o parallellkopplat dessa så de gemensamt sugit cirkulations-/uteluft, värmt denna och sedan blåst ut varm tilluft i det befintliga systemet. Det som då producerar värmevattnet till luftvärmeaggregaten har typisk varit en värmepump av något slag. Jag gissar dock att det kräver en del plats i apparatrummet för att ansluta två st  nya Alig VB till ett gemensamt befintligt Klimanette-kanalsystem.

Under 80-talet fanns även ett lite mindre luftvärmeaggregat under varumärkena Klimanette, Gould Aircoil, eller Alig Komfort. Dessa ser ut ungefär som en tvättmaskin, kulören oftast beige. Det absolut vanligaste var elbatteriutförande i effektstorlekarna 6 eller 9 kW, men de fanns även med ett 12 kW vattenbatteri. Till dessa går det att få fram nya fläktar samt vissa elkomponenter (dock inte el- eller vattenbatterier).

Söder om Dalälven räcket 1 st. Alig VB250L till ca 160 m2 hus om hus o kanalsystem är mycket bra isolerat (typiskt hus 90-talet och framåt) och till ca 125 m2 uppvärmd yta om det är typisk 70/80-talsstandard på fönster, hus- och kanalisolering. Så dina 200 m2 skulle inte vara något problem för 2 st. Alig VB.

Vad du skulle få för pris om du frågade en installatör på att ersätta din Klimanette till 2 st. Alig VB250L: Väldigt svårt o säga. Det skall till både vent- och VS-arbeten, samt en elektriker som fixar omgörning av el, men en grov gissning får bli mellan 70-90 000:- inkl moms o event. rotavdrag (2017 års priser).