Tillbaka
Sortiment

Vanliga frågor

Fråga:
Vi funderar på att köpa ett hus men mätningen av radongashalten som gjorts gör oss osäkra på om vi ska gå vidare. Mätningen är gjord mellan 31/1 och 11/2 2007. På bottenvåningen är mätvärdet 210 +/- 40 och på övervåningen är mätvärdet 140 +/- 30. Vad innebär egentligen detta och vad rekommenderar du oss att göra?

Ska vi köpa ett hus med radon och själva sanera det och iså fall vad kostar det? Blir det fritt från radon eller finns det någon radongas kvar efter saneringen?

Svar:
Det är ingen fara med detta hus med avseende på radonvärdena. Gränsvärdet var för något år sedan 400 Bq/m3 men är nu sänkta till 200 Bq/m3. Eftersom värdena ligger så lågt finns det förmodligen ingen chans att få s.k. radonbidrag till detta hus.

Om mätningarna är gjorda när huset varit obebott kan det leda till högre värden. När man sedan lever ett normalt liv med matlagning och vädring så kommer nivån att sjunka. Det går heller inte att komma ner till 0 Bq/m3 då bakgrundstrålningen utomhus ligger på runt 50 Bq/m3. Alltså, tycker ni att huset verkar bra förövrigt så kan ni ju försöka pruta lite för en eventuell framtida åtgärd.

En lämplig åtgärd för detta hus är att förstärka ventilationen och komplettera med fler uteluftsdon genom ytterväggarna. Kostnaden för material på detta kan ligga runt 10-15.000 kr inkl. moms (plus lite eget arbete).