Tillbaka
Sortiment

Vanliga frågor

Fråga:
Jag har tänkt skaffa automatiska ventilation till rummen (ventiler ovan fönster) men känner mig osäker på hur jag skall hantera en takfläkt i kombination med badrumsfukten och inte förlora all värme från värmepumpsfläkten på nedervåningen. Jag vill helst inte ha för mycket oljud.

Fakta:
Jag bor i ett radhus på 122 m2. Trähus byggt 1983. Idag värms huset upp utav luftvärmepump samt elradiatorer. På övervåningen har vi 4 rum samt badrum. Det blir dålig luft här uppe och luktar illa. Inget utav rummen har några ventiler. Via badrummet går fläktröret från köket upp i skorstenen, (vi har en ventil här inne). Badrummet är 1 1/2 år gammalt och det finns en öppningsbar takkupa där det börjat bli svart på träet.

När vi gjorde om köket bytte vi till kolfilter och vi skaffade en fläkt på skorstenen. Den ventilerar både kök och badrum och sätts på manuellt nere i köket. Den låter mycket och det blir väldigt kallt när den är på., men jag sätter på den för jag är så orolig för badrummet.

I lilla toan (utan dusch) och tvättstugan (med kondenstumlare) finns ventiler till fläktrör som går ut i skorsten och den verkar inte göra någon nytta. Vi får mycket imma på fönstren (2 glasfönstren).

Svar:
Detta du beskriver är typiska symptom för hus med för dålig ventilation som alltid leder till framtida fukt/mögelskador och kan på sikt även orsaka problem med hälsan.

Det finns lite olika varianter på åtgärd och det enklaste är givetvis att montera fler uteluftsventiler genom ytterväggen och/eller fönsterkarmarna och sedan installera en mekanisk frånluftsanläggning för ca 20.000:- inkl moms som suger från alla våtutrymmen. Detta gör att du får ett luftutbyte som eliminerar problemen men ger dig högre energikostnad och viss "dragighet".

Det bästa alternativet är givetvis att installera en värmeåtervinningsanläggning (ca 40.000:- inkl moms) som tar till vara på värmen som ventileras ut där du slipper förhöjd energiförbrukning och drag. Du kan läsa lite på pdf-filerna om fördelarna och sedan kan du skicka ritning på ert hus till mig så kan jag kostnadsfritt ge er ett pris på en komplett anläggning (exkl. montering - som de flesta kan fixa själva)

Produktlänkar:
Värmeåtervinningsaggregat Rec Temovex 400
Värmeåtervinningsaggregat HERU


Broschyr:

Värmeåtervinningsaggregat HERU (heru_s-modell.pdf)