Tillbaka
Sortiment

Vanliga frågor

Fråga:
Jag håller på att bygga till (om) vårt 1 1/2 plans hus, byggt -56 som idag har självdrag via skorstenen.
Nu tillkommer ett badrum och ett annat flyttas och båda dessa kommer långt från skorstenen, så min tanke är dra en ny ventilationskanal till badrummen. Tvättstugan i källaren, badrummet på markplan och badrummet på ovanvåningen kommer nästan lodrätt under varandra, så min tanke är att installera en gemensam lodrät ventilationskanal, som avluftas genom en takhuv. I varje våtrum installeras sedan en tid/fuktstyrd fläkt till denna kanal. Är jag helt ute och cyklar eller kan man dela ventilationskanal för flera våtutrymmen på olika våningar, och hur dimensionerar jag rör osv ? Tacksam för råd och tips om vilka av era produkter jag behöver.

Svar:
Att använda en gemensam kanal kan fungera skapligt. Men det finns alltid en risk att det vid viss väderlek kan gå ut lite luft från ex. källarplanet, när den fläkten är i drift, ut till badet på ovanvåningen (när den fläkten står still). Är dock kanalen isolerad, framför allt i kalla utrymmen så kommer det troligtvis vara mycket sällsynt att det går bakvägen.

Använder man en fläkt med inbyggt backspjäll så elimineras risken helt, men samtidigt blir det då inget självdrag när fläkten står still.

Dimensionering:
Från tvättstugans fläkt i källaren, Fläkten blåser in i böj 100 mm vilket ansluts uppåt till spirorör Ø100 mm. Innan fläkt i badrum markplan nås; övergång 100-125 mm. (artikelnummer 026121) och därefter T-rör 125-100 (art.nr 022121, sätt övergången direkt på T-röret. Badets fläkt blåser in i T-rörets 100-anslutning. Från T-röret blir det nu spiro Ø125 mm. upp till nästa fläkt, Bad övervåning, där det blir ett T-rör 026121 igen. Fortsätt upp till takhuven med spiro 125 mm. Var noga med att isolera kanalen i kallt utrymme och även upp i takhuven. Lamellmatta (art.nr: 018008) är lämplig. För att få bästa möjliga självdrag så lönar sig det även att isolera stigarkanalen i varmt utrymme. Det behöver då ej vara så tjock isolering, 15-30 mm. räcker, varför nätmatta med art.nr 018001 kan användas.