Tillbaka
Sortiment

Vanliga frågor

Fråga:
Vi funderar på att köpa ett hus där det är förhöjda mätvärden av radon i enlighet med dagens normer. I sovrummet i källaren är mätvärdet 460 och i sovrummet på bottenplan 280. Årsmedelvärde är 370 Bq/m3.

Vi undrar, väldigt grovt räknat, hur mycket vi bör räkna med att en åtgärd av detta kostar? Vi förstår att det krävs en teknisk undersökning för att kunna svara på detta ordentligt men eftersom vi inte har köpt huset än är det än så länge inte möjligt. Vi behöver bara en grov estimering av vad det kan kosta, innan vi ger oss in i en budgivning. Stort tack på förhand!

Svar:
De relativt låga radonvärdena tyder på att det i första hand kommer från byggnadsmaterialet (blåbetong) och då bör man kraftigt öka ventilationsflödet i huset. Detta kostar en del driftspengar och då brukar vi föreslå ett värmeåtervinningssystem som suger från våtutrymmen och blåser tillbaka tempererad friskluft till vistelserummen. Ett sådan system kostar mellan 30-40.000 kr inkl. moms och till detta tillkommer montering och injustering för cirka 30-35.000 kr inkl. moms.

Med dessa radonvärden är du berättigad till radonbidrag på 15.000 kr men det förutsätter att man har ett "mätprotokoll över minst 2 månader. Hör av dig om ni köper huset så skall vi ge dig lite mer tips. Om ni vill kan ni även få ett förslag på en firma som kan hjälpa er med installation etc.