Tillbaka
Sortiment

Vanliga frågor

Fråga:
Vi är 2 vuxna som bor i ett tvåvåningshus (128 kvm boarea + 80 kvm biyta) av lättbetong (med 25 cm tjocka ytterväggar) med källare, byggt 1942. Vi har ca 21 cm isolering mellan övervåning och vind. Uppvärmningen är nu bergvärme (installerad 1984) förstärkt med olja. Vi har enbart självdragsventilation. Dock bygger den på oljeuppvärmning vilken nu sällan används.

Vi har några problem vi vill ta itu med, som verkar vara sammankopplade:
- Källarens relativa luftfuktighet är nu över 90% (dock ca 30% på vintern efter dränering)
- Vi är osäkra på om ventilationen i huset är tillräcklig och om vad som bör göras. Vid samtal med vänner och bygghandel har vi fått mycket olika tips om friskluftsventiler bör bytas ut eller sättas igen, om mekanisk fuktstyrd frånluft (ut genom skorstenen) bör sättas in i våtrum eller inte, om mekanisk till- och frånluft med värmeväxlare bör sättas in (speciellt i källaren) samt om en luftavfuktare löser eller förvärrar problemen (genom fuktvandring i väggar) i källaren.
- Elförbrukningen är ca 20 000 kWh högre (32 000 kWh + 1m3 olja / år) än den borde vara enligt energirådgivningens hemsida. Det kan troligen förklaras av låg verkningsgrad för bergvärmepumpen, felaktig ventilation, otillräcklig isolering under golvvärmeslingor i källaren, väggar och fönster. Frågan är vilket eller vilka av problemen det lönar sig mest att åtgärda för att få ned elförbrukningen.
- Huset behöver putsas om. Om det lönar sig vill vi tilläggsisolera.

Några frågor:
- Hur kan vi lämpligen mäta den nuvarande ventilationen och säkerställa tillräcklig ventilation i huset året om?
- Något verkar vara fel med uppvärmningen. Dock är det inte självklart för oss att bergvärmepumpen måste bytas ut. Kanske kan den repareras om den nu är sönder?
- Kanske bör källargolvet brytas upp och ny isolering läggas under det. Hur vet vi om det behövs?
- Kanske bör vi tilläggsisolera huset? Frågan är hur tjock isoleringen i så fall bör vara?
- I vilken ordning och när (på året) tar vi lämpligen itu med dessa frågor. Nu på sommaren är vi hemma några veckor och kan då lätt ta emot fackfolk vi kan diskutera med på plats.

För var och en av frågorna vill vi ha förslag på det är något vi kan mäta och utreda själva för att underlätta för en expert att ta sig an problemet, eller om det bästa är att kontakta en expert direkt. Vi har viss vana och händighet men ingen av oss arbetar i byggbranschen. Helst skulle vi vilja ha någon som kan ta sig så många av problemen som möjligt samtidigt eftersom de hänger ihop. Har ni tips på namn?

Svar:
Det var mycket frågor på en gång men jag skall försöka reda ut något åt er.

När det gäller energiförbrukningen verkar den ligga för högt med tanke på att du har en värmepump (men vad är det för värmepump ?) Denna pump bör ju givetvis någon kontrollera, om den ger vad den ska eller om det finns något kompressorfel eller annat problem. Kanske den firma som installerat den kan göra detta? Ventilationskostnaden nu är säkert ingen ”bov” i detta sammanhang då det är frågan om självdragsventilation. Luftomsättningen med självdragsventilation brukar ligga på 0,2 – 0,3 omsättningar per timme över året och en normalventilation skall vara min. 0,5 oms/tim.

Genom att installera ett riktigt ventilationssystem med värmeåtervinning höjer du inte energiförbrukningen nämnvärt men du får ett betydligt bättre inomhusklimat och lägre luftfuktighet. Problemet här är kanske hur man ska dra ventilationskanaler så man kommer åt alla utrymmen som behöver ventileras. Men det är även möjligt att kombinera med en luftavfuktare i något rum i källaren om kanaldragningen blir för problematisk.

Att sedan bryta upp källargolvet och isolera kan man ju tänka sig men detta är en kostsam historia som kanske inte betalar sig på många år. Jag bifogar lite broschyrmaterial i pdf-format som du kan läsa och sedan är du välkommen tillbaka med dina frågor. Beträffande golvet så rekommenderar jag dig att titta på Nivell System.

I ert fall lönar det sig troligen att anlita en oberoende konsult (Bygg/VVS) för att reda ut problemen då allt hänger samman. När du anlitar olika firmor så brukar dom inte greppa samtliga problem utan fokuserar på sina egna specialiteter.

Beträffande ventilationsproblemen så kan du skicka en ritning på huset så gör vi kostnadsfritt ett förslag på ett lämpligt system!