Tillbaka
Sortiment

Vanliga frågor

Fråga:

Vi har torr luft i vårt hus på vintern. Har ni någon anläggning som kan användas för att öka luftfuktigheten inomhus?

Svar:

Jag avråder bestämt från befuktning!!

Det är idag konstaterat att den mesta av problematiken angående vår innemiljö beror på för hög fuktighet. Vi slutbrukare börjar märka av "för torr luft" när den relativa fuktigheten kryper nedåt 5-10%Rf. Dessa nivåer kan möjligtvis nås i ex. ett kontor, med mycket papper och hög luftomsättning när det varit riktigt kallt utomhus en längre tid. I mekaniskt ventilerade bostäder ligger normalt Rf på 30-60% vintertid trots det låga vatteninnehållet i den kalla uteluften. I våra bostäder sysslar vi normalt med fuktavgivande aktiviteter varför den relativa fuktigheten mycket sällan går ned under 30%.

Samtidigt hör man ofta att "det är så torr luft". I de stora studier och försök som gjorts är resultatet ganska entydigt. Vid hög luftfuktighet avges mer emissioner från bl.a. byggnadsmaterial vilket irriterar våra slemhinnor. Likaså innehåller många rengöringsmedel ämnen som irriterar oss mer vid hög Rf. Ju högre Rf, ju fler klagar över "För torr luft". Alla seriösa försök ger samma svar: Vi mår bättre och uppfattar inomhusluften som friskare ju torrare den är (ned till ca. 10% Rf)

Om man ändå önskar befukta så för allt i världen, gör inte detta i kanalsystemet. Risken är då stor för att otrevliga saker och oxidationsprocesser börjar utvecklas i de partiklar och ämnen som kommer finnas där (trots filtren).

Inom Skandinavien är vi världsledande på inneklimatforskning. Framför allt är det DTU i Köpenhamn som är spjutspetsen och där fler svenska professorer är engagerade.