Tillbaka
Sortiment

Vanliga frågor

Fråga:
I samband med köksrenovering och tankar kring imkanalen har jag även börjat fundera kring vår ventilation. Vi bor i ett gammalt 1 1/2 planshus med källare. Nyinstallerad jordvärmepump och ventilationen är självdrag. Vad jag funderar över är om vi behöver en frånluftsfläkt på det övre planet, (här finns ingen wc) utan endast två ventiler till murstocken varav den ena är tilltäppt av en garderob.

Vad jag är rädd för är dels att ventilationen är för dålig, dels att den varma fuktiga luften når upp på vinden med problem som följd. Skulle man kunna sätta en kanalfläkt i rör upp genom yttertaket från ett av rummen (eller sammanbundet system från båda rummen) eller räcker det med en fläkt som drar ut det genom ytterväggen?

Ytan är ca 50 kvadrat öppen planlösning. Om det behövs, vad för dimensioner på rör, kapacitet på fläkt etc behövs?

Svar:
Enklast och bäst är att du tar en fläkt (exempelvis kanalfläkt CK125C) och suger från båda ställena. Fläkten styr du sedan med en 5-stegs varvtalsregulator. Du behöver alltså en kanalfläkt, en takhuv, varvtalsregulator, T-rör, två ventiler och rör med detaljer. Systemet isolerar du sedan med sk byggmatta 50 mm.

Skicka planlösningsritning över huset så kan jag göra en skiss och en materialspecifikation.